ÇOCUKLAR KAYBOLMASIN VE GÜVENLE BÜYÜSÜNLER
Yaşamak her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır. Çocuğun bakımından sorumlu bireyler çocuğa zarar gelmemesi için, çocuğun yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için çocuk güvenliği ile ilgili gerekli bilgi ve donanımlara sahip olmalıdır. Devlet bunu denetlemek ve destelemek ile yükümlüdür.
Çocuk güvenliği alt başlıklarından birisi çocukların kaybolmaması için alınabilecek önlemlerdir. Bu önlemleri maddeleştirecek olursak;
- Çocuklara; ıssız sokaklar, inşaatlar gibi onlara zarar gelebilecek ve gitmemeleri gereken yerler ile ilgili bilgi verilmelidir. Ayrıca yerel yönetimler çocukların gelişim ve sosyalleşmelerini destekleyecek koşulları sağlama yükümlülüklerini yerine getirmelidir.
- Çocuklar ailelerine bilgi vermeden, onların onayı olmadan tanıdık veya tanımadık insanlarla birlikte gitmemelidirler.
- Çocuklar tanımadıkları insanlardan yiyecek içecek ve hediye almamalıdırlar.
- Çocuklara evin kapısını tanımadıkları insanlara açmamaları gerektiği anlatılmalıdır.
- Çocuklara zor durumda kaldıklarında çığlık atıp yardım isteyebilecekleri öğretilmelidir.
- Çocuklar küçük yaşlardan itibaren kendilerinin ve ailelerinin isim ve soy ismini bilmelidirler. Ev adresi ve ulaşılabilir bir telefon numarası 4-5 yaşından itibaren çocuklara ezberlettirilmelidir.
- Çocuklar parkta veya dışarıda oyun oynarken sürekli anne –baba ya da bakımını üstlenen kişinin gözetiminde olmalıdırlar.
- Çocuklara polis gibi güvenebilecekleri kişiler, karakol, hastane gibi yardım isteyebilecekleri yerler ve acil bir durumda arayabilecekleri acil telefon hatlarının numaraları öğretilmelidir.
- Çocuklara kaybolduklarında oldukları yerde kalmaları gerektiği anlatılmalıdır.
- Çocukla ebeveynleri arasında acil durumda kullanacakları bir kod belirlenmeli ve çocuğa nasıl kullanacağı öğretilmelidir. Çocuğunuz kendisi için tehlike oluşturan birinin yanında sizinle telefonda konuşuyorsa tehlikede olduğunu söylemeye korkabilir. Bu durumda öğrettiğiniz kodu söylemesini isteyin. Örneğin “yarın mavi balon almaya gidecek miyiz?” gibi.
- Olağanüstü bir durumda çocuk ailesine ulaşamıyorsa kime ulaşabileceği önceden belirlenmeli ve çocuğa bu kişiye nasıl ulaşabileceği öğretilmelidir.
- Çocuklar bir kişiye emanet ediliyorsa aile o kişi ile sürekli irtibat halinde olmalıdır.
- Ailelerin çocuklarının arkadaşları ve onların aileleri ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
- Çocuklara sosyal medyada kişisel bilgi ve görüntülerini paylaşmamaları gerektiği öğretilmelidir.
- Sosyal medya kullanımı ebeveyn kontrolünde olmalıdır.
- Ebeveynler sosyal medyada çocuklarının fotoğraf ve isimlerini paylaşmak konusunda dikkatli olmalıdırlar.
Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalıdırlar. Kişisel güvenlik kuralları 3 yaştan itibaren mutlaka her çocuğa öğretilmelidir. Bu kurallar şunlardır:
- Çocuk kendini rahatsız eden her türlü temasa hayır demesi gerektiğini bilmelidir.
- Özel bölgeler çocuğa anlatılmalı ve izinsiz kimsenin bu bölgelere dokunamayacağı ve bu bölgelerle ilgili istekte bulunamayacağı öğretilmelidir.
- İyi sır, kötü sır kavramı çocuğa öğretilmeli, kötü sırların anne ve babadan saklanmaması gerektiği çocuğa söylenmelidir. Çocuklar ne olursa olsun ebeveynlerinin onları seveceğini ve koruyacağını bilmelidirler.
Çocukların ihmal veya istismar edilmesinden önce riskleri fark edip bunları ortadan kaldırmaya yönelik önlemlerin alınması gerçek bir koruma sağlayabilir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi çocuklar geleceğimizin güvencesidir. Ve en önemlisi çocuğun adı bugündür. Bugün büyür, gelişir, hisseder, öğrenir. Yalnızca gelecek için değil, çocuklarımızın bugünlerini hak ettikleri güzelliklerle yaşamalarını sağlamak en başta gelen insanlık görevimizdir.
Sosyal Pediatri Derneği